Utazási ajánlataink

Erdélyi kirándulás, ahogy még csak kevesen látták!

 

„Amikor kimondom ezt a szót, hogy „Erdély”, ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Véremben van.”

Wass Albert
Tisztelt Utasaink!

A fenti szavakkal szeretném meginvitálni Önöket egy csodálatos erdélyi körutazásra……

1 hetes utazás, Erdély turisztikai látványosságaihoz és eldugott helyeire, oda, ahová a nagy buszos kirándulások soha nem jutnak el, és oda, ahol az utazó természetes valójában tapasztalhatja meg az ott élő emberek igaz értékeket képviselő életét a közvetlen környezetükben!

Klímás, kényelmes 8+1 fős mikrobuszainkkal bejárjuk Erdély főbb nevezetességeit is, de legfőbb célunk, hogy olyan eldugott és vendégszerető helyekre juttassuk el utasainkat, ahonnan örök emlékkel térhetnek haza!

Mi vár ránk? Reggeli ébredés a frissen sült kenyér illatára, ahol a dagasztásban való részvétel sem akadály! Betekintés a rongyszőnyeg-szövés rejtelmeibe, ismerkedés a csuhé- és szalmafonással; megleshetjük rég elfeledett szakmák csínját-bínját.

1. nap: Indulás Pécsről reggel 5-kor. Első megállónk Vajdahunyad, ahol megtekintjük Erdély legimpozánsabb várát, melyet a XIII. században építettek. Következő megállónk az UNESCO világörökség-listáján szereplő Segesvár, mely több ezer éves múltja, három nép - a román, a magyar és a szász - békés együtt éléséről árulkodik, s csodálatos építészeti látványosságaival egyike a legszebb városoknak. Utunk következő állomása Székelykeresztúr, ahol a Gyárfás kúriában betekintést nyerhetünk a „Petőfi-kultuszba”, s egy pillanatra elidőzhetünk Petőfi körtefája alatt is. Utunk végén székelyvarsági szállásunkra érünk, ahol finom vacsorával várnak vendéglátóink.

 

2. nap: Reggeli. Kirándulás Erdély egyik legfestőibb tavához, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz, mely a Keleti Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgye, 200-300 m magas függőleges sziklákkal határolva. Délután gyalogtúrás kirándulás Székelyvarságon a Csorgókő-vízeséshez, majd a patakot követve megnézhetjük Jézus kútját, ahonnan a vízfolyások erednek. Meglátogatunk egy működő vízimalmot, ahol megismerkedhetünk a ványolással, és bepillantást nyerhetünk a kenyérkészítés, szőnyegszövés mesterségeibe. Vacsora.

 

3. nap: Reggeli után a nagy és a kis Küküllő vidékét bejárva ellátogatunk Szejkefürdőre, Orbán Balázs sírjához, ahol csodálatos székely kapuk alatt sétálhatunk. Korondon megismerkedhetünk a fazekassággal, Parajdon lemehetünk a sóbánya mélyére, s Szovátán megcsodálhatjuk a Medve-tavat! Utunk második felében járatlanabb utakra tévedünk. Megnézzük a román diktatúra falurombolását Bözödújfalun, ahol a teljes falut elárasztották egy gát építése miatt! Ezután ellátogatunk Kőrispatakra, ahol az ország egyetlen szalmakalap múzeumában ismerkedhetünk annak múltjával s jelenével. Helyben lehetőség van kipróbálni a szalmafonás alapjait. Vissza a szállásra, de előbb sétát teszünk Székelyudvarhelyen a hajdani Udvarhelyszék anyavárosában, ahol számtalan látnivalóban gyönyörködhetünk! Később vacsorával várnak a szállásadóink.


 

4. nap: Szálláshelyünket elhagyva útnak indulunk, hogy még több látnivalóban lehessen részünk. Ellátogatunk a Szent Anna-tóhoz, mely Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványossága. A tó Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött, mely kihagyhatatlan látvány! Következő megállónk Gelence. „Kétféle ember létezik: az egyik, aki már járt Gelencén, és a másik, aki ezután fog idejönni” – mondják a rátartibb helybeliek. A festői környezetben elterülő falu nem véletlenül vált számos hazai és magyarországi turistacsoport kedvelt célállomásává. Gelencére hívják a látogatókat a Szent László-legendát ábrázoló több évszázados freskótöredékek, a tökélyre fejlesztett népi alkotóműhelyek, a messze földön híres fafaragók. Utunk végállomása Alsócsernáton, ahol a Haszmann Pál által összegyűjtött s kiállított, falutörténeti kiállításban gyönyörködhetünk. Szállás elfoglalása, vacsora.

 

5. nap: Egész napos túra: esztena látogatás! A hagyományos pásztor életmód, a természettel és az állatokkal való szoros együttélés, a hegyi élet szépségei és nehézségei tárulnak a szemünk elé a maguk egyszerű, mindennapi valóságában. Nyomon követhetjük a kézi fejést, és beleshetünk a különböző sajtok előállításának, a juhtúró készítésének titkaiba. A tej gyors alvasztására alkalmazott ún. „oltó” (sajtenzim) és a „sajttörő” használata, vagy a zsendice szűrése mind a mai napig évszázados hagyományok szerint történik. A tejfeldolgozás mesterfogásai mellett az állattartás számtalan apró fortélyát is olyan ízig-vérig hegyi juhász emberektől leshetjük el, akik évszázadok óta örökítik apáról fiúra a juhászmesterség csínját-bínját.

6. nap: Kirándulás a prázsmári erődtemplomhoz mely Erdély legszebb és legismertebb épülete. Következő megállónk Brassó, városnézéssel egybekötve. Legvégül ellátogatunk Törcsvárra, ahol a 15. században a kastélyt Drakula gróf (Vlad Tepes uralkodó) is használta.

7. nap: Hazautazás! Kirándulásunk ugyan véget ér, de a haza tartó úton sem maradunk látnivaló nélkül! Elsőként útba ejtjük a fogarasi várat. A középkori várkastély a város kiemelkedő látnivalója a főtéren található, négy sarokbástyás, fallal és vizesárokkal körülvett vár. Legvégül sétát teszünk Erdély harmadik legnagyobb városában, Nagyszebenben. Erdély legnagyobb iparos- és kereskedővárosa, mely számtalan szebbnél szebb építészeti műremekkel kápráztatja el az ide látogatót! Hazaérkezés az esti órákban!

Utazási időpontok:

2014.06.14-06.20

2014.07.12-07.18

2014.07.26-08.01

2014.08.09-08.15

2014.08.23-08.29


Részvételi díj: 79 000 Ft/fő, 7nap/6éj


Ellátás: félpanzió

Szállás: 3 éj magánszálláson és 3 éj panzióban

A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, ill. az italfogyasztást!

A részletekért s helyfoglalásért hívja a +36-20-9732-123 –as telefonszámot vagy írjon a mivestravel@gmail.com email címre.

 


Tekintse meg az egész éves erdélyi programajánlatokat!


>>>PROGRAMAJÁNLÓ<<<